donderdag 14 oktober 2010

Erasmus: een vak apart

Eindelijk! Het Erasmusleven is hier eindelijk op gang gekomen. En dat zal Forlì geweten hebben!

Dinsdagavond hebben we de straten onveilig gemaakt in Forlì zelf. Het was Erasmusnight in bar Moquette, niet zo ver van ons appartementje. Het concept is simpel: elke dinsdag is er een ander land 'gastland' en de Erasmussers van dat land laten de anderen kennismaken met hapjes of specialiteiten van hun land. De hapjes worden op de toog geplaatst en zo kan iedereen met behulp van een plastiek bordje en vorkje proeven van de vele gerechtjes. Dinsdag beet Italië zelf de spits af. En de gerechtjes waren overheerlijk! De pasta was natuurlijk alomtegenwoordig, net als de pizza. Kortom, het was af! En natuurlijk hebben we ook andere Erasmussers leren kennen. Hieronder een foto.

Boven (van links naar rechts): ikzelf, Xana en Linsey (België)
Onder (van links naar rechts): Sarah (Spanje), Maia (Japan), Aleksandra (Polen), Michaela (Slovakije), Ellen (België), Emilie (België), Vanessa (Spanje) en Peter (Hongarije)


En gisteren was er zelfs een volledige Erasmusdag, inclusief ontbijtbuffet en diner. Maar jammer genoeg hadden Xana en ik 's morgens les en konden we dus niet naar dat ontbijtbuffet gaan. Maar 's avonds waren we wel van de partij, of moet ik zeggen party, want dat was het zeker! Rond half 10 vertrok de bus: bestemming voor ons onbekend. We wisten enkel dat we ergens gingen dineren. Het bleek een Amerikaans geïnspireerde diner net buiten Forlì te zijn. Het was supergezellig! Het eten was zeer lekker en het gezelschap was tof! We hebben weer wat nieuwe Erasmussers leren kennen, onder andere van Oostenrijk, Rusland en China. Maar de foto's vertellen zoals gewoonlijk weer alles :-)

Zóveel volk!

De muren hingen allemaal vol met dit soort dingen

Emilie en Vanessa


Xana, ik, Emilie en Sarah

Een polonaise!

Zoals je ziet, is het een supertoffe bende! Ik hoop dat er nog meer feestjes zoals die van dinsdag en gisteren mogen komen! Maar als het van Koinè (de Erasmus/studentenorganisatie) en van de Erasmussers afhangt, zal dat zeker het geval zijn :-)

Voor de rest wijd ik nog een kort stukje van deze blog aan de vakken die wij hier volgen.
-Linguistica italiana (teoria e argmomentazione): dit vak wordt gegeven door professoressa Gatta en bevat 4 lesuren per week. Het zijn 4 uren pure theorie, zonder enige cursus of powerpoint als houvast. Ik kan het redelijk volgen, maar noteren en luisteren tegelijk is toch nog iets waar ik op zal moeten oefenen. Het teoria-gedeelte gaat op dit moment over aliënismen en bastaardwoorden in het Italiaans, het argomentazione-gedeelte gaat over de kunst van het overtuigen of de retoriek.
- Lingua e mediazione francese: van professoressa Londei en goed voor 4 uren per week. Ook weer pure theorie zonder enige houvast. Ze praat zeer snel en is af en toe zeer moelijk te volgen in haar redeneringen. Ook hier gaat het over de kunst van de retoriek.
-Traduzione dal francese in italiano: dit vak wordt gedoceerd door professoressa Reggiani en is ook goed voor 4 lesuren per week. Het moeilijke aan dit vak is het feit dat het 2 vreemde talen zijn. Wij hebben ons ondertussen dus ook een woordenboek Frans-Italiaans.Italiaans-Frans aangeschaft.
-Grammatica italiana e communicazione per stranieri: deze lessen worden gedoceerd door professoressa Pagani en zijn ook goed voor 4 lesuren. Dit vak hebben wij nog niet gehad, het begint pas volgende week.
- Lettorato francese: 2 lesuren per week van professoressa Kamoun. Het thema dit jaar is 'cinema', dus wij moeten elke les een stukje film kijken en soms een 'transcription' maken. Ook hier hebben wij nog maar 1 introductieles van gehad, dus ik weet nog niet zo goed hoe dit zal verlopen.
-Studi interculturali e di genere: 4 lesuren per week van professoressa Baccolini. Ook weer een les pure theorie, maar wel interessant. Het gaat hier dus over 'gender studies' of 'woman studies'. Gelukkig heeft de vrouw wel een powerpoint en zelfs een boek als houvast.

Voila, dit was een korte introductie van onze vakken. Goed voor 22 lesuren per week. Hoewel op maandagnamiddag de vakken studi interculturali e di genere en grammatica italiana overlappen. Dus hoogst waarschijnlijk gaan we elke week afwisselen. De ene week ga ik naar de studi en Xana naar de grammatica en de volgende week andersom. Hopelijk zijn de docenten daarmee akkoord, want hier geldt een verplichte aanwezigheid in minstens 70 procent van de lessen. Dus technisch gezien zijn het dan maar 20 lesuren per week! We zullen onze tijd hier nu wel omkrijgen!

Ciao!

-x- Elena

2 opmerkingen:

  1. Ha Eline,

    Dat ziet er allemaal errug gezellig uit :-)
    Fijn te lezen dat je het nu eindelijk naar je zin hebt.
    Feest ze nog en heel veel plezier en succes.

    Groetjes
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag nichtje,

    Zo te lezen gaat alles goed daar :-) fijn om te lezen... Je geniet er maar van, leuke feestjes, nieuwe mensen, nieuwe lessen, ... een leuke tijd:-) Hier gaat alles gewoon verder. Druk bezig met de winkel klaar te maken. Het plafond is bijna af, de eerste laag verf zit erop op na de tweede. En u papa is al komen zien voor electriciteit maar het zal niet makkelijk worden. Als je bij Kerstmis thuis bent dan zal er wel al veel klaar zijn (hoop ik ;-)) en dan kom je maar is kijken hihi. Nog iets minder dan twee weekjes en je mama, papa en je broertje komen je vergezellen. Dat gaat een leuk weekje worden. En dan is het nog maar een dikke maand en ben jij weer hier bij ons. Dus ik zou zeggen geniet ervan, de tijd gaat toch zo snel. Heel veel succes nog!!!

    Tot schrijfs

    Ps: ik wil al je thuis bent al de details over de partysssssss ;-) hihi

    dikke kus
    Je nicht

    BeantwoordenVerwijderen