vrijdag 24 december 2010

I'm dreaming of a white Christmas

Toch maar vlug een kort berichtje vanuit Beverlo! Ik ben woensdag goed aangekomen! De vlucht had een klein beetje vertraging: tijdens het landen steeg het vliegtuig opeens terug op en kregen we de volgende mededeling van de piloot 'Ik zie door de mist de landingsbaan niet, dus ik ga nog eens omvliegen en ik probeer het langs een andere kant... Veiligheid boven alles. Over 10 minuten probeer ik opnieuw te landen.' De 2e keer was het gelukkig wel gelukt om te landen! 10 minuutjes later dan gepland, vloog ik in de armen van mijn ouders en mijn broertje! Wat was ik blij terug thuis te zijn!
Maar wat een sneeuw hier seg! We hebben er daarstraks de meetlat bijgehaald en er blijkt hier 25 cm te liggen (!). En het sneeuwt hier nu nog altijd... Het wordt alvast een witte Kerst!
Voor iedereen een fijne Kerst en alvast een gelukkig Nieuwjaar!

Tot binnenkort!

-x- Eline

dinsdag 21 december 2010

(Bijna) Home sweet home

Eindelijk! Finalment! Finally! Finalmente! Het is zo ver!

Vandaag heb ik het laatste vakje van mijn aftelkalender kunnen openmaken, een moment waar ik al zolang op heb gewacht! Morgen is het eindelijk zover: ik kan naar huis! Met de winterperikelen van de vorige dagen had ik wel even schrik dat onze vlucht niet zou doorgaan, maar op dit moment ziet het er toch goed uit.

Mijn examen gisteren is wel goed gegaan. Maar toch iets moeilijker dan verwacht aangezien ze ook theorie vroeg. Achja, ik denk wel dat ik geslaagd ben. Voor januari ziet mijn examenrooster er zo uit:

- 11 januari: Lingua francese
- 12 januari: Lingua francese
- 13 januari: Lingua francese
- 19 januari: Comunicazione
- 20 januari: Studi interculturali e di genere

Lingua francese wordt in 3 delen opgedeeld, terwijl het eigenlijk bijna allemaal op 1 dag zou kunnen. Achja, wat doe je eraan... Het examen van Traduzione stond normaal gepland voor vorige vrijdag, maar werd verplaatst. De precieze datum weet ik nog niet. De officiële datum is 19 januari (voor de niet-Erasmussers van onze klas: voor de Erasmussers zou er een andere datum komen want er hebben veel een overlapping op die dag).

Vandaag hebben we hier heel het appartement gepoetst in de hoop dat het er nog zo uitziet wanneer we terugkomen (wij zijn niet de eersten die terug zijn in januari). Het ruikt hier weer lekker fris en de kamer is weer stofvrij. De koffers zijn ondertussen ook gepakt (en ja hoor, alle pakjes zijn erin geraakt!) en we hebben de valiezen kunnen wegen in de apotheek hier in de buurt zodat ze zeker niet te zwaar zijn. En het enige dat we nu nog kunnen doen, is wachten :-)

En dan nu de langverwachte slotzin: TOT MORGEN!!!!!

Bacio,

-x- Elena

zaterdag 18 december 2010

We zijn er bijna!

We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal...! De aftelkalender is al voor het grootste deel leeg, er zitten nog slechts 3 chocolaatjes te wachten! Maar voor het zover is moet er eerst nog een examen afgelegd worden en moet het appartement nog gepoetst worden.

Gisteren heb ik mijn allereerste examen op Italiaanse bodem afgelegd. Voor dit examen, dat bestond uit 2 vakken van dezelfde prof: Lettura en Teoria, moesten we een paper schrijven voor Lettura en Teoria studeren. Na een hele week studeren brak onze eerste Italiaanse examendag aan. Superzenuwachtig ging ik de 'studio italiano' binnen voor mijn mondeling examen. Al die zenuwen bleken voor niets geweest want ik ben geslaagd met een mooie 28 op 30! De perfectioniste in mij vraagt zich af waarom ik niet de volledige 30 heb gehaald, maar ik ben toch trots op mijn eerste Italiaanse resultaat!
Nu staat het examen Grammatica op het programma. Maandag om half 4 worden we verwacht in Aula Magna (ja, die aula die we in het begin niet konden vinden). Spannend!

Dinsdag is het poetsen geblazen. We willen het appartement toch proper achterlaten voor we de deur voor de laatste keer dit jaar achter ons dichttrekken. En daarna moet er ook nog ingepakt worden natuurlijk. Het is maar te hopen dat ik al mijn kerstkadootjes en mijn speciale verrassing voor de familie thuiskrijg!

Ondertussen is hier ook stilletjesaan de winter aangebroken. Hier heeft het nu 2 dagen gesneeuwd en de wegen zijn zeer glad. Gisteren moesten we naar een feestje bij Marijke en volgens Google Maps zouden we een half uurtje moeten wandelen... Dat bleek uiteindelijk bijna een uur te zijn omdat we zo moesten oppassen om niet uit te schuiven! Maar we waren er toch zonder kleerscheuren geraakt. Op dit moment zijn de daken nog besneeuwd, maar schijnt de zon en is er geen wolkje aan de lucht: dat levert dit prachtige beeld vanuit mijn kamer op:


En nu moet ik terug achter mijn grammatica-boeken gaan zitten!

Bacio!

-x- Elena

zondag 12 december 2010

Verona, met een vleugje Hasselt (!)

Verona, echt mijn lievelingsstad van Italië! Voor mij veel mooier dan Firenze of Venezia. En gisteren hebben we dan maar een bezoekje gebracht aan deze prachtige stad! Normaal stond er een bezoek aan Perugia gepland met de Erasmussers, maar omdat er te weinig volk ingeschreven was, werd de trip geannuleerd. Maar omdat we de bui al voelden aankomen, hadden Xana en ik al eerder besloten dat, als de trip naar Perugia niet zou doorgaan, we een andere stad zouden gaan bezoeken. Dit was onze laatste kans om nog eens weg te gaan en we hadden toch al niets gepland om voor school te doen deze zaterdag. En na wat gebrainstorm viel onze keuze op Verona.

Op slechts 3 uurtjes waren we in Verona. De zon scheen en er was geen wolkje aan de lucht, een prachtige dag dus! Toen we op het plein voor de Arena aankwamen, bleek er een reusachtige markt te staan. Het bleek om de jaarmarkt te gaan. Daar zijn we echt 2 uurtjes zoet mee geweest! En dan de prachtige Arena van Verona. Zeer mooi, maar ik ben dan ook nog nooit in het Colosseum geweest... Daar zal ik zeker eens naartoe gaan!

Kerstdecoratie: een vallende ster uit de Arena

De markt, gezien vanuit de Arena (ook de andere kant van het plein stond nog vol)

De Arena

Xana en ik in de Arena

Na de Arena gingen we richting Piazza dei Signori want daar stond dit weekend, en alleen dit weekend, een Kerstmarkt voor "la festa di Santa Lucia". Opeens zie ik aan een van de kerststalletjes een man staan die een schort aanhad met "Hasselt: hoofdstad van de smaak" op. Jawel, Hasselt was op deze internationale Kerstmarkt aanwezig. En hoe! Ik kreeg van de vriendelijke man meteen wat speculoos en chocolaatjes aangeboden en... chocolade jevener! Jawel! Het enige wat voor mij altijd op Kerstmarkten hier ontbreekt: jenever! Dat maakt mijn bezoek aan Verona echt compleet. En ik was zo blij om het Limburgs dialect nog eens te horen! Na de jenever en de koekjes kreeg ik ook nog een leuke zak van de Japanse tuin in Hasselt mee :-)

Ik aan het stalletje van Hasselt :-)

Verder op de Piazza was de Kerstsfeer duidelijk aanwezig. Deze Kerstmarkt was echt 10 keer mooier dan die van Firenze en Bologna samen. Alles was aanwezig voor de perfecte Kerstmarkt: een gezellige drukte, eet-en drinkstandjes, Kerststalletjes en natuurlijk de jenever. Er waren 2 prachtige huisjes vol Kerstspullen, zoveel je kan het je niet inbeelden!


De Kerstmarkt


Verder in de stad zijn er natuurlijk nog het huis van Romeo, het huis en het balkon van Giulietta, en de tombe van Giulietta iets buiten de stad. En het kasteel Castelvecchio.


Het huis van Romeo

Het balkon van Giulietta

Dit brengt geluk :-)

De Adige

De tombe van Giulietta

Castelvecchio

Deze trip was echt een mooie afsluiter van al onze reisjes en een mooi begin om te studeren :-) Volgende vrijdag staan er al 2 examens op het programma en maandag 20 december een 3e. Enkel voor die van maandag zal het echt zwaar blokken worden, dat is nl. het examen grammatica. Vrijdag hebben we een examen van Lettura en Teoria. Voor deze 2 vakken, die door dezelfde docent gegeven werden, hebben we een paper moeten schrijven en op het examen zelf krijgen we dan nog een aantal bijvragen over wat we in de les gezien hebben. En daarna hebben we examen Traduzione, waar we dus niets voor kunnen studeren.

Nog 9 chocolaatjes en ik ben weer thuis!

Bacio

-x- Elena

woensdag 8 december 2010

A Million Miles Away

Alright... Here we go :-)

Vorige week is Sandra bij ons op bezoek gekomen! Omdat we al plannen hadden om wat Kerstmarktjes in de buurt te bezoeken, besloten we dat gelijk dat weekend te doen.

Eerst was er, sinds 1 december, de Kerstmarkt hier in Forlì. Klein, maar gezellig zou ik zo zeggen! Maar hier hebben ze een heel andere opvatting van wat een Kerstmarkt hoort te zijn. Veel minder eet-en drinkkraampjes dan bij ons. Hier kennen ze geen jenever, dus dat is wel normaal dat je dat hier niet kan vinden. Maar bijvoorbeeld ook geen warme chocolademelk of glühwein, terwijl dat bij ons toch redelijk standaard is.

Dan zijn we zaterdag naar Firenze geweest want de Kerstmarkt daar zou de moeite waard zijn... En weer kwamen we in aanraking met de vreemde opvatting van Kerstmarkten hier: ze hadden zelfs varken aan het spit op de markt zelf. Gelukkig was de reis naar Firenze niet voor niets geweest: Sandra was nog nooit in Firenze geweest, dus hebben wij haar daar wat wegwijs gemaakt :-) 2 ervaren Firenze-bezoekers als wij!

En zondag gingen we naar Bologna. Volgens de website waren daar 4 Kerstmarkten te bezichtigen. De eerste die we tegenkwamen was zeker knap, maar zeer klein! De 2e was ergens binnen en was zeer vreemd (niet erg Kerstmisachtig veel te duur ook). Dan maar op weg naar de 3e: dat was nu eens een echte Kerstmarkt! Een beetje teveel volk wel, maar dat namen we er graag bij! Ook de 4e was gezellig, maar ook weer veel volk.

In Bologna waren we toevallig op een voorstelling van reddingshonden gestuit. Amai, wat kunnen die honden allemaal seg! Ze hadden verschillende rassen, maar vooral de Newfoundlander had succes. Ze waren er ocharm de hele tijd mee aan het lachen, want normaal is een Newfy niet gemaakt om te springen en in smalle gangen te kruipen, maar hij deed het allemaal! (Foto's komen misschien nog, maar op dit moment werkt het uploaden niet echt...)

De aftelkalender telt nog 13 chocolaatjes. Elke dag een chocolaatje opeten, maar ook elke dag meer heimwee. Af en toe gaat het wel, maar vaak krijg je dan in een keer een krop in je keel. 'Achja, nog 13 chocolaatjes' denk ik dan!

Alla prossima!

-x- Elena